S House

Residential

West garden and pool

Rear elevation

Front elevation

Rear elevation

Front elevation

“S House...more villain than villa”

Michael Barrett, Interior magazine

Kitchen and Living

View towards entry

Master bedroom

View towards entry

Master bedroom

East garden

Model

“A serpent in the garden of Mount Eden”

John Walsh, Big House Small House

S House

Residential

Practice : Glamuzina Paterson Architects

Location : Mount Eden, Auckland

Status : Completed 2012

The parti (overarching principle) of the S House was to divide a long, thin lot into two gardens – native to the east, exotic to the west, to suit the client’s respective tastes – and wrapping the house through them. This move challenged the conventional front and back yard diagram of the villas that dot the heritage neighbourhood, but with its compact form and central circulation, the S-House provided a number of lifestyle benefits. The elongated plan, for instance, allows greater connection to the landscape and solar penetration into the south-facing section. The entry, through a porch at one of the corners, connects to a singular spine corridor that expands and contracts as social spaces and garden connections require. The house, essentially, is an active space between gardens, affording and rewarding occupants with multiple views and sectional level changes as they move throughout the site.

Awards:

2013 New Zealand Architecture Awards – Housing Category Winner
2012 Auckland Architecture Awards – Housing Category Winner

Practice : Glamuzina Paterson Architects

Location : Mount Eden, Auckland

Status : Completed 2012