State House Extension

Residential

Glass walkway

Walkway

Glass walkway

Walkway

Skylight

Glass walkway

Skylight

Glass walkway

Rear deck

Timber fins and brick wall

Rear deck

Timber fins and brick wall

State House Extension

Residential

Practice : GPA

Location : Westmere, Auckland

Status : Completed 2013

New and old are counterbalanced in this modern addition to a 1930s Westmere state house unit. The addition, a separate structure, is a contemporary interpretation of the existing house’s solid form and materials, with a cohesive aesthetic achieved by using the same brick cladding in a rusticated form and colour. The new building is accessed via a glazed walkway that emphasises both the physical separation of forms while drawing attention to the mechanism of connection. The ‘new’, set one-metre lower than the ‘old’, is comprised of an open-plan living area, kitchen and dining area. The close proximity to the ground plane anchors the addition in the landscape; the open and connected relationship with the garden is a stark contrast to the enclosed nature of the brick cottage.

Practice : GPA

Location : Westmere, Auckland

Status : Completed 2013